En aften om hvordan fortælling, sang og samtale kitter os sammen som mennesker.
Under et sygehusophold fik ”sangen” helt nye dybder for mig. Jeg sang fra højskolesangbogen og min medindlagte, som skulle hjem for at dø, fortalte historier. Når jeg sang P. H. sange, fortalte hun om sin farmor og farfar. Når jeg sang “Altid frejdig”, talte vi om døden og når jeg sang “Dejlig er Jorden”, talte vi om livet og alt det smukke. Når jeg sang “Solen er så rød mor” – så græd vi bare, fordi vi havde så meget at leve for. Jens Rosendal tog os ”med ud gennem vinduet”, ud af stuen og ud til vadehavet o.s.v. Teksterne og melodierne fik helt nye nuancer afsmittet af den situation, vi var i.
Det er med udgangspunkt i denne oplevelse og mange års undervisning og højskoleaftener, at denne aften er blevet til. Hvad betyder sangen og fortællingen for os i livet og i døden. Fortællinger lever på tværs af generationer, og hvad betyder det for os, at vi kan referere til karakterer, som vi alle kender og problemstillinger, som vi kan spejle os i.
Aftenen består af sange, oplæsning, fortællinger, samtale og motiverede lytterønsker. En hyggelig aften med sangbogen og mødet mellem mennesker med åbne hjerter.
1 ½ – 2 timer. Aftnen kræver en skøn pianist og noget kaffe undervejs.
Idag var jeg til et meget anderledes foredrag, som tog ens følelsesregister med på rutchetur. Emnet, hvad betyder sangen for os? Har vi en yndlingssang, og hvorfor er det lige den – det fortæller noget om os. Når vi synger i flok, løftes vi op, når vi synger alene, kan det være af glæde eller af vemod, aldrig af ligegyldighed.
De gamle sange, rører ved minderne, gode som dårlige, de nye giver os visioner gennem teksterne, om vores virkelighed, om livets mangfoldighed, om vores indbyrdes relationer, og om vore tanker og følelser, på en dejlig hudløs måde. Alt det og meget mere blev serveret med sprudlende lethed, humor og forståeligt dansk af Bolette Elvstrøm. En dejlig regnfuld novembereftermiddag, hvor man fik sit kulturelle vakuum fyldt op, og tak for det.